UKK

Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tarvitseeko minun hakea lupaa takalle?

Uudisrakennuksessa takka tulee olla piirrettynä suunnittelijan toimesta lupakuviin. Mikäli kiinteistösi on saneerauskohde, tulee takalle hakea toimenpidelupa tai rakennuslupa paikallisesta rakennusvalvonnasta. Jos kiinteistössäsi on jo olemassa vanha tulisija, ja se puretaan uuden tieltä, ei tulisijalle tarvitse hakea uutta lupaa. Pelkkä “takkavaraus“ ei vielä oikeuta takan ja hormin asentamiseen kohteeseen missä ei ole ennestään takkaa.

Mikä on takan tarkka toimituspäivämäärä?

Toimitusaika on yleensä takalle 3-4 viikkoa. Tarkka toimitusviikko saadaan tietoon vasta kun tilaus jätetään tehtaalle. Mitä aikaisemmassa vaiheessa takkatilaus tehdään, sitä tarkemmin takka voidaan toimittaa halutulle viikolle.

Kohteessamme ei ole savupiippua, voinko silti hankkia takan?

Nykypäivän kevythormeilla on mahdollista asentaa takka lähes mihin tahansa. Ainoa rajoitus on lattian kantavuus varaavilla takoilla, ja piipun läpiviennin tulee osua kattoristikoiden väliin.

Kuuluuko takan hintaan hormi?

Ei. Tulisijan hintaan sisältyy vain itse tulisija. Myöskään hormiliitosputki ei sisälly automaattisesti hintaan.

Paljonko hormi/savupiippu maksaa?

Savupiippu maksaa noin 250–300 € / metri. Savupiippun hintaan vaikuttaa kuitenkin moni muukin seikka, kuten sadekatteen materiaali tai läpivientien määrä (1 tai 2 kerrosta). Noin 5 metrin hormi on hinnaltaan noin 1500– 2000 €.

Tarvitaanko lattialle vahvistus?

Mikäli takan ja hormin paino on alle 300 kg, ei lattiaan tarvitse normaalisti tehdä vahvistusta. Mikäli lattiana on valettu laatta, voi paino olla alle 400 kg. Kun tuote painaa yli 500 kg, kannattaa tehdä arvio lattian vahvistamisesta.

Tarvitseeko takka korvausilmaa (paloilma)?

Takka tarvitsee aina palamisilmaa. Takan vaatima ilma vaihtelee takan tehon mukaan, vähintään kuitenkin 10 m³/kW. Vanhemmissa taloissa erillistä korvausilmaa ei välttämättä tarvita, mutta hallittu paloilman tuonti sisälle on aina parempi kuin rakenteiden välistä sisään tuleva ilma. Uudiskohteissa ja koneellisesti alipaineistetuissa kiinteistöissä erillinen takan alle tuotu paloilma on välttämätöntä takan toiminnan kannalta.

Vetääkö takka varmasti?

Nykypäivän ”valmistakat” vetävät lähtökohtaisesti aina hyvin. Vetoon voi kuitenkin vaikuttaa moni asia, kuten paloilma, piipun pituus, keliolosuhteet (matalapaine), kohteen sijainti (tuuli, mäen alla sijaitseva talo). Varsinkin tulisijan oikea sytytys on nykypäivän kaasutiiviille takalle ehdottoman tärkeää hoitaa kunnolla.

Miten minulle mitoitetaan sopiva tulisija?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Oikea tulisija kartoitetaan sinun tarpeidesi mukaan. Tähän vaikuttavat muu lämmitysjärjestelmä, lämmitysala, käyttötarkoitus ja takalla haettava hyötytavoite.

Saako takan asentaa itse?

Saa, toistaiseksi. Suomessa ei ole vielä määritelty, kuka voi asentaa tulisijan. Jotkin valmistajat vaativat takuuasioiden vuoksi asennuksen suoritettavaksi valtuutetun asentajan kautta.

Varaavatko kaikki takat?

Eivät. Takan paino ja rakenteellinen suunnittelu on oleellinen osa varaavuutta. Moneen takkaan on hankittavissa erikseen varaavuutta lisäävä lämpömakasiini (Powerstone).

Kuka siirtää tilatut tuotteet sisälle?

Lähtökohtaisesti asiakkaan on huolehdittava, että toimitetut tuotteet ovat säältä suojassa. Mikäli tuotteet on hankittu asennettuna, voidaan erikseen sopia tuotteiden sisäänkannosta.

Onko takan hinnassa tarvittavat lupamaksut, savupiippusuunnitelmat ja viranomaiskuvat?

Takan hintaan ei kuulu lupamaksut tai muita vaadittavia maksullisia dokumentteja. Asiakkaan on itse maksettava toimenpidemaksu, lupakuvat ja suunnitelmat. Savupiipun läpivientiin voimme tarjota yleiskuvat, jotka voi toimittaa rakennusvalvonnalle. Rakennusvalvonta päättää riittävätkö läpivientikuviksi yleiskuvat.

Missä rakennusvaiheessa takka ja savupiippu tulee asentaa?

Takka ja savupiippu voidaan asentaa jo valmiiseen kohteeseen. Rakennusvaiheessa kuitenkin helpoin aika asentaa takka ja savupiippu, on ennen puhallusvillaa. Takkamallista kuitenkin riippuu, onko takka kannattavaa asentaa lattiavalun päälle, vai vasta valmiille lattiamateriaalille.

Milloin maksan tilaukseni?

Maksu voidaan sopia haluamallasi tavalla. Jos et halua maksaa tilaustasi etukäteen, toimita meille henkilötunnuksesi, ja mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, ei laskulla maksu takan toimituksen jälkeen ole ongelma. Meillä on myös tarjolla Resursbankin tarjoama rahoitusmahdollisuus.

Voiko takassa paistaa makkaraa?

Lähtökohtaisesti kaikki nykyaikaiset takat on suunniteltu käytettäväksi luukku kiinni, jolloin tikkumakkaraa ei voi paistaa. Hiilloksella makkaranpaisto on kuitenkin mahdollista.

Kuinka usein savuhormit tulee nuohota?

Savuhormit tulee nuohota omakotitalossa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa kerran kolmessa vuodessa. Nuohouksesta huolehtiminen on kiinteistönomistajan vastuulla.

Ota yhteyttä!

Kysymyksiä, tarjouspyyntöjä tai muuta tulisija-asiaa? Ota rohkeasti yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 h sisällä!